طراحی کارخانه پرژک
طراحی کارخانه پرژک

طراحی و ساخت کارخانه پرژک

پروژه طراحی و ساخت کارخانه پرژک واقع در شهرک صنعتی ایوانکی در سال ۱۳۹۳ آغاز گردید. شرکت شکوفا بهداشت آرین با نام تجاری پرژک به عنوان تولید کننده محصولات بهداشتی آرایشی و به خصوص شامپو فعالیت می نماید. سایت این پروژه زمینی به مساحت ۲۰۰۰۰ مترمربع می باشد. از این مساحت ۹۶۰۰ مترمربع آن مربوط به سوله های تولید و انبارها و ۱۸۰۰ مترمربع آن محل قرارگیری ساختمان اداری و ساختمان پرسنلی کارخانه است. طراحی و اجرای نما کارخانه، معماری داخلی ساختمان اداری و طراحی و نظارت بر اجرای سوله های تولید و مواد اولیه و کلیه ابنیه های خدماتی این مجموعه توسط مهندسین مشاور آرین مهدکاوش انجام شده است. جهت مشاهده نمونه کارهای بیشتر در زمینه طراحی و ساخت کارخانه و سوله  می‌توانید از صفحه « نمونه کارهای کارخانجات و سوله های صنعتی » دیدن فرمایید.

کارفرماشرکت شکوفا بهداشت آرین (پرژک)
موقعیت پروژهشهرک صنعتی ایوانکی
مساحت زمین۲۰۰۰۰ مترمربع
کاربری کارخانه تولید شامپو
تاریخ شروع پروژه سال ۱۳۹۳
تاریخ پایان پروژه سال ۱۳۹۵
خدمات ما طراحی معماری و نظارت بر اجرا

مشخصات سایت کارخانه

در خیلی از شهرک های صنعتی، خاک های موجود از نوع دستی هستند و برای اینکه به یک بستر مناسب و محکم جهت احداث کارخانه دستیابی پیدا کنیم باید برخی نقاط کوبیده ، خاکبرداری و یا بستر محل استقرار ابنیه مقاوم سازی شود. در زمین های با متراژ بالا و بزرگ جهت احداث کارخانه بحث تسطیح، خاکبرداری و خاکریزی جز آیتم های هزینه بر هر پروژه است. اگر جانمایی بخش های مختلف کارخانه به درستی صورت نگیرد و از توپوگرافی موجود به نحوی درست استفاده نگردد، هزینه های گزافی به پروژه تحمیل می شود.

سیستم سازه ای و معماری

مجموعه صنعتی کارخانه تولیدی پرژک شامل ۴ سوله تولید و انبار با دهانه های ۳۰ و ۲۰ متر، ساختمان اداری مدیریت و ساختمان پرسنلی است. این کارخانه در شهرک صنعتی ایوانکی در استان سمنان قرار دارد. سالن تولید کارخانه پرژک در زمینی به مساحت حدود ۹۶۰۰ مترمربع احداث گردیده است. سوله های کارخانه به عنوان انبار تولید و نگهداری محصولات تعبیه شد. سوله ها دارای نیم طبقه با سقف سازه ای سنگین از نوع عرشه فولادی می باشند. سیستم سازه ای ساختمان های اداری مدیریتی و پرسنلی پرژک در یک جهت قاب خمشی فولادی و در جهت دیگر قاب ساختمانی با مهاربند همگرا و سقف آن عرشه فولادی است.

سوله تولید کارخانه
نظارت بر اجرای کارخانه
سوله کارخانه پرژک
کارخانه پرژک
سوله کارخانه پرژک
مراحل ساخت کارخانه
مراحل ساخت کارخانه
مراحل ساخت کارخانه

طراحی کارخانه شکوفا بهداشت پرژک

یکی از ویژگی های طراحی این پروژه، استفاده از توپوگرافی و وضع موجود سایت جهت استقرار سوله ها و بارانداز کارخانه است. از همین رو برخی از سوله های کارخانه پرژک به صورت دوطبقه طراحی شد. در سوله هایی که به صورت دو طبقه اجرا شدند دیوار میانی یکی از سوله ها به صورت پله ای و در ارتفاع بالاتری نسبت به دیگری اجرا گردید تا نور طبیعی از آن نقاط وارد سوله ها شود. این اقدام منجر به کاهش مصرف انرژی و استفاده بهینه از نور طبیعی در سالن های تولید شد.

محکم کردن بستر و جانمایی بخش های مختلف این پروژه بر اساس راندمان و خواسته کارفرما صورت پذیرفت. در طراحی کارخانه متناسب با کاربری واحد صنعتی و نیازهای کارفرما نوع چینش قسمت های مختلف می تواند انواع مختلفی داشته باشد. به عنوان مثال ترتیب چینش بخش های یک کارخانه می تواند به صورت خطی، دایره ای، پازلی و غیره باشد. هنگام توده گذاری ابنیه کارخانه باید به نکات زیر توجه ویژه شود:

  • راندمان و فعالیت پروژه
  • مسائل و ضوابط شهرک های صنعتی مانند بحث آتشنشانی
  • تردد ماشین های باربری کارخانه
  •  ضوابط اقلیمی ( بادخیز بودن منطقه، توپوگرافی زمین و …)

با توجه به نکات ذکر شده در بالا، در این پروژه ما شکل های مختلف توده گذاری ابنیه را ارائه نمودیم که در نهایت با خواست کارفرما و رفت و برگشت های متوالی چینش خطی مورد تایید قرار گرفت.

آزمایشگاه و کلین روم کارخانه

دیاگرام فضایی کارخانه پرژک

در قسمت شمالی و شرقی کارخانه، انبار مواد اولیه و تولید شامپو قرار دارند. در بخش مرکزی سایت یک ساختمان اداری طراحی شده است که طبقه همکف آن شامل آزمایشگاه و بخش کنترل کیفیت و کلین روم می باشد. فضای اوپن آفیس، سوییت های مهمان و اتاق مدیریت در طبقه بالا قرار دارند. فضای خدماتی و ساختمان پرسنلی کارگران به در خواست کارفرمای محترم از ساختمان اداری کارخانه جدا و به صورت مجزا اجرا گردید. ساختمان پرسنلی این مجموعه به شکل یک دایره طراحی شد که شامل غذاخوری، سرویس های بهداشتی و نمازخانه و رختکن کارگران می باشد. سالن تولید و سالن انبارهای محصول نیز در قسمت جنوبی سایت جانمایی شدند. در جنوبی ترین قسمت سایت کارخانه، یک فضای بارانداز جهت تخلیه و بارگیری مواد اولیه و محصولات کارخانه طراحی و سپس اجرا گردید.

ساختمان اداری کارخانه پرژک

ساختمان اداری کارخانه پرژک در زمینی به مساحت ۱۸۰۰ مترمربع احداث گردید. کارفرمای محترم پروژه تمایل داشتند که ورودی لابی ساختمان اداری به گونه ای طراحی شود که نور طبیعی از طریق یک سقف شیشه ای وارد ساختمان شود. با مدنظر قراردادن سلیقه و ایده کارفرمای محترم در طراحی داخلی مجموعه، یک بام شیشه ای در وسط لابی مجموعه به عنوان یک وید مرکزی جانمایی گردید. یک ورودی بلند و دعوت کننده در مرکز بنا و تقسیم کننده فضا که بسیار چشم نواز است. در طراحی این قسمت از یک فرم استوانه ای الهام گرفته‌شد. ارتباط بین طبقات این ساختمان نیز توسط یک پله اسپیرال برقرار گردید.

نما و محوطه بیرونی کارخانه

برخی از کارخانه‌ها، بخشی از مواد اولیه یا محصول تولیدی خود را در محوطه و سایت کارخانه نگهداری می کنند. در طراحی کارخانه پرژک نیز تعبیه چنین فضایی مورد درخواست قرار گرفت تا این بخش از محوطه جهت استقرار مخازن مواد اولیه مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین یک فضای پلازایی جهت گردهمایی‌ها و روف گاردن به صورت یک سقف نیم هلال به همراه فضای سبز و محوطه سازی کارخانه پرژک طراحی شد. این بخش در زمان ساخت کارخانه اجرا نشد اما در جهت توسعه آینده کارخانه در نظر گرفته شد. لازم به ذکر است که متریال های به کار رفته جهت پوشش نمای ساختمان اداری کارخانه پرژک، آجر و بخشی از آن ساندویچ پنل می باشند.

رندر لابی پرژک
رندر لابی پرژک
ساختمان اداری کارخانه پرژک
رندر لابی پرژک
رندر لابی پرژک
رندر لابی پرژک

بارانداز کارخانه پرژک

بارانداز کارخانه در در نزدیکی درب خروجی کارخانه جانمایی گردید تا کمترین نیاز به تردد کامیون‌ها در داخل مجموعه وجود داشته باشد. در قسمت بارانداز مجموعه یک سری سکوهای بارگیری با زوایای شکست ۴۵-۴۵ درجه تعبیه شد، کامیون‌ها به صورت مورب در آنجا قرار گرفته و بار کامیون‌ها از همان تراز ارتفاعی به صورت مستقیم وارد سوله‌ها شوند. سازه بخش بارانداز کارخانه به صورت خرپایی و با استفاده از پروفیل های لوله ای اجرا شد. از آنجایی که شهرک صنعتی ایوانکی در استان سمنان از مناطق بسیار بادخیز است، باراندازهای کارخانه تولید شامپو و محصولات بهداشتی آرایشی پرژک به گونه ای طراحی شدند که جریان باد را از خود عبور بدهند.

بارانداز این پروژه جهت محافظت از محموله کامیون‌ها و راحتی فعالیت کارگران در آب و هوای سرد،گرم، باد و باران به صورت مسقف اجرا گردید. از آنجایی که نیاز بود بارانداز به صورت مسقف اجرا گردد، در ارائه دیتیل های مختلف با محدودیت هایی مواجه بودیم. با توجه به بادخیز بودن منطقه در طراحی سقف بارانداز از حرکت های سینوسی استفاده گردید. همچنین سقف های بارانداز به صورت پله ای طراحی شدند تا حرکت باد راحت تر انجام شود و باعث پرتاب سقف بارانداز و آسیب به آن نگردد.

بارانداز کارخانه پرژک
بارانداز کارخانه پرژک
بارانداز کارخانه پرژک
بارانداز کارخانه پرژک
بارانداز کارخانه پرژک

طراحی دیوار و سردر کارخانه Parjak

درخواست کارفرمای محترم جهت طراحی دیوارهای بیرونی کارخانه استفاده از یک بیس آجری بود که توسط مهندسین طراح ما، دیوار کارخانه مطابق با خواسته ایشان طراحی گردید. از آنجایی که هزینه اجرای دیوار کارخانه‌ها مبلغ قابل توجهی است در این پروژه سعی نمودیم با ارائه طرحی نه بسیار ساده که جلوه خاصی نداشته باشد و نه بسیار پرکار که هزینه های ساخت را بالا ببرد خواسته کارفرمای محترم به بهترین شکل اجرا شود و در هزینه‌ها صرفه جویی گردد. واحد نگهبانی کارخانه پرژک به صورت دو طبقه طراحی شد. طراحی سردر ورودی این کارخانه نیز توسط آتلیه معماری آرین مهدکاوش انجام گردید.

تصاویر نهایی ساخت کارخانه شکوفا شیمی آرین

کارخانه پرژک
کارخانه پرژک
کارخانه پرژک
کارخانه پرژک
کارخانه پرژک
کارخانه پرژک
لابی کارخانه
لابی کارخانه

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *