طراحی و ساخت استخر

طراحی استخر و ساخت آن را باید به گونه ای انجام دهید که نیازهای کاربران را به بهترین شکل برآورده کند و با محیط اطرافش هماهنگ باشد. همچنین، رعایت کردن اصول استانداردهای فنی، ایمنی و نگهداری، کارایی و ماندگاری استخر را تضمین می‌کند. این مطلب شرکت مهندسی آرین مهدکاوش را به بررسی کردن جزئیات کاربردی طراحی و اجرای استخرها اختصاص داده‌ایم. لازم به ذکر است که یکی از خدمات شرکت ما طراحی و اجرای انواع استخرها می باشد.

فهرست مطالب

نکات مهم در طراحی استخر

طراحی استخر دارای نکات مهم و قابل توجهی است که در ادامه به برخی از این نکات اشاره می نماییم.

تعیین هدف از طراحی و ساخت استخر

پیش از هر کاری، باید مشخص کنید که قرار است استخر را برای چه افرادی و چه فعالیت‌هایی طراحی کنید؛ به‌طور مثال، چنانچه کودکان خردسال هم جزء مخاطبانتان هستند، طراحی کردن بخش کم‌عمق و ایمن در آن ضروری خواهد بود. شناگران حرفه‌ای نیز استخرهای استاندارد را ترجیح می‌دهند.

ارزیابی محل احداث و هزینه‌های اجرای استخر

برای این منظور، باید کفایت و توپوگرافی زمین و مناظر اطراف را بررسی کنید. استخر را باید متناسب با چیدمان کلی ملک طراحی کنید. همچنین، عواملی مانند میزان نور خورشید، جهت باد و دسترسی به استخر را باید در نظر بگیرید. علاوه بر آن‌ها، برآورد صحیحی از بودجه ساخت، مصالح و هزینه‌های نگهداری آتی آن به دست آورید. اندازه و نوع استخر، اعم از بتنی، وینیل یا فایبرگلاس و امکانات اضافی نیز بر هزینه‌های آن مؤثر هستند.

توجه ویژه به نکات ایمنی، دوام و نگهداری استخر

ایمنی را در همه فرآیندهای طراحی و ساخت استخر در اولویت قرار دهید؛ امکاناتی مانند حصار ایمن، سطوح ضدلغزش و تغییرات مناسب عمق از آن جمله هستند. همچنین، مطمئن شوید که استخر را طبق استانداردها و مقررات مربوطه اجرا می‌کنید و به‌ویژه برای کودکان، توان‌یابان و افراد دارای مشکلات حرکتی ایمن است.  از طرفی، مصالح و سیستم‌هایی را برگزینید که به نگهداری آسان و ارتقای دوام استخر کمک می‌کنند؛ مانند کاربرد فولاد ضدزنگ که در برابر موادی مانند کلر مقاوم است یا سیستم‌های باکیفیت تصفیه و گردش آب و با کمترین تأثیرگذاری منفی بر کیفیت آن.

رعایت اصول زیبایی‌شناسی را در طراحی و ساخت استخر

طراحی و اجرای استخر را باید متناسب با معماری و محیط اطراف ساختمان انجام دهید. انتخاب کردن عناصری نظیر نورپردازی، آبنماها و پوشش گیاهی مناسب می‌تواند فضای اطراف استخر را زیباتر کند. این اِلِمان‌ها استخر را به نقطه کانونی جذابی در ساختمان تبدیل می‌کنند.

ساخت استخر
ساخت استخر
طراحی استخر
طراحی استخر
طراحی استخر
اجرای استخر

مراحل ساخت و اجرای استخر

برای طراحی و ساخت استخر، بهتر است گام‌های زیر را دنبال کنید.

طراحی و برنامه‌ریزی

در وهله نخست، بهتر است نوع کاربری استخر را اعم از شخصی، ورزشی، تفریحی یا عمومی مشخص کنید. همچنین، درباره ابعاد، شکل، عمق و امکانات جانبی نظیر سیستم گرمایش، نورپردازی و نازل‌های استخر به جمع‌بندی برسید. برای این منظور، می‌توانید از مشاوره طراحان حرفه‌ای برای فراهم کردن نقشه‌های دقیق و مدل‌های سه‌بعدی کمک بگیرید. آن‌ها کمکتان می‌کنند تا به دیدگاه شفافی درباره نتیجه نهایی حاصل از اجرای استخر برسید. از طرفی، مقررات محلی، الزامات ساخت و محدودیت‌های زمین را باید به‌دقت بررسی کنید تا استخر را طبق اصول استانداردها و ضوابط فنی و کیفی طراحی کنید.

ارزیابی محل و اخذ کردن تأییدیه‌های طراحی و ساخت استخر

در این مرحله، باید زمین موردنظرتان برای احداث استخر را به‌طور دقیق ارزیابی کنید. نوع خاک، میزان شیب زمین، سیستم‌های زهکشی و دسترسی به آب و برق از نکات قابل تأمل هستند. انتخاب کردن محل مناسب تأثیر زیادی بر دوام و کارایی استخر دارد. علاوه بر آن، باید مجوزهای لازم برای طراحی و اجرای استخر را از سازمان‌های ذی‌ربط دریافت کنید؛ مانند تأییدیه‌های شهرداری، بهداشت، استانداردهای ایمنی و ….

خاک‌برداری و آماده کردن زمین

پیش از عملیات خاک‌برداری، معمولاً محدوده استخر را بر روی زمین علامت‌گذاری می‌کنند. سپس این کار را متناسب با ابعاد و عمق موردنظر انجام می‌دهند. البته بسته به ساختار زمین، شاید لازم باشد دیواره‌های محل گودبرداری را تقویت و از ریزش خاک در حین طراحی و ساخت استخر پیشگیری کنید. برای ارتقای دوام و پایداری استخر، معمولاً در کف آن لایه‌ای بتن مگر یا سبک می‌ریزند. این مرحله اجرای استخر را باید بادقت انجام دهید؛ زیرا هرگونه اشتباه در حفاری می‌تواند مسائل جبران‌ناپذیر آتی را در پی داشته باشد.

آرماتوربندی یا نصب کردن اسکلت فلزی

در این مرحله طراحی و ساخت استخر، شبکه‌ای از میلگردهای فولادی را داخل فضای گودبرداری‌شده قرار می‌دهند تا بر استحکام استخر بیفزایند. این اسکلت فلزی پایه‌ای برای بتن‌ریزی بعدی ایجاد می‌کند و نقش مهمی در پیشگیری کردن از ترک‌خوردگی و تغییر شکل سازه دارد. در پاره‌ای موارد، مواد تقویتی نظیر الیاف فایبرگلاس یا مش‌های فلزی نیز برای ارتقای مقاومت ساختار آن به کار می‌برند. آرماتوربندیِ اجرای استخر را باید مطابق استانداردهای مهندسی انجام دهید تا میلگردها بارهای وارد شده را به‌طور یکنواخت توزیع کنند.

نصب کردن سیستم‌های لوله‌کشی و برقی

این عملیات، نصب کردن سیستم‌های تصفیه، پمپ‌ها، فیلترها، نازل‌های ورودی و خروجی آب، چراغ‌های زیرآبی و سایر تجهیزات الکتریکی را در بر می‌گیرند. لوله‌های انتخابی باید در برابر خوردگی و فشار زیاد مقاوم باشند. همچنین، تمامی اتصالات را باید به‌طور کامل آب‌بندی کنید تا از نشتی پیشگیری شود. انتخاب کردن تجهیزات سیم‌کشی و اتصالات ضدآب و ایمنِ مطابق با استانداردهای ایمنی برای به حداقل رساندن برق‌گرفتگی حیاتی است.

بتن‌ریزی و ساخت بدنه استخر

این مرحله طراحی و ساخت استخر پس از ساخته شدن اسکلت فلزی، با بتن‌ریزی یا کاربرد متریال‌هایی مانند شاتکریت (بتن پاششی) یا گانیت تکمیل می‌شود. بتن را بر روی آرماتورهای فلزی می‌ریزند و پس از قالب‌گیری، به شکل نهایی استخر در می‌آورند. باید طوری بتن‌ریزی کنید که سطحی صاف و یکدست بسازید. پس از اجرای استخر در این گام، غالباً دوره‌ای ۲ تا ۴ هفته‌ای را برای خشک و سفت شدن سازه در نظر می‌گیرند.

عایق‌بندی و نهایی کردن پوشش داخلی

پس از خشک شدن بتن، استخر را باید عایق‌بندی کنید تا مانع نشت آب به بیرون شوید. این مرحله طراحی و ساخت استخر را با مواد مختلفی نظیر عایق‌های پلیمری، اپوکسی یا کاشی‌های مقاوم در برابر آب انجام می‌دهند. انتخاب کردن نوع پوشش داخلی در مرحله عایق‌بندی اجرای استخر بستگی به سلیقه، بودجه و شرایط آب‌وهوایی منطقه مورد نظرتان دارد. گزینه‌های رایج این کار عبارتند از: کاشی‌های سرامیکی، موزاییک‌های شیشه‌ای و روکش‌های وینیل.

مرحله محوطه‌سازی طراحی و ساخت استخر

اجرای کف‌پوش‌های مقاوم در برابر آب، ایجاد فضای سبز، نصب کردن روشنایی و افزودن امکانات جانبی مانند صندلی‌های آفتاب‌گیر، دوش‌های کناری و آبنماهای تزئینی از اقدامات این مرحله اجرای استخر هستند. انتخاب کردن جنس مناسب کف‌پوش‌ها مانند سنگ، چوب ضدآب یا سرامیک‌های ضدلغزش به ارتقای ایمنی و زیبایی محیط اطراف استخر می‌افزاید.

ارزیابی کیفی مراحل طراحی و ساخت استخر

قبل از پر کردن استخر، باید همه سیستم‌های لوله‌کشی، تصفیه آب، نورپردازی و ایمنی را امتحان کنید تا از صحت کارکردشان مطمئن شوید. برای این منظور، میزان فشار آب لوله‌ها، عملکرد پمپ‌ها و وضعیت اتصالات الکتریکی را نیز بررسی کنید. بهتر است ارزیابی نهایی نتیجه اجرای استخر را به مهندسین ناظر مجاز بسپارید تا راه را برای اخذ تأییدیه‌های لازم هموار کنید.

پر کردن استخر و تنظیم کیفیت آب

پس از اخذ تأییدیه نهایی مراحل طراحی و ساخت استخر، آن را با آب پر و کم و کیف ترکیبات شیمیایی را تنظیم کنید؛ یعنی برای حفظ کیفیت آب، باید میزان pH، کلر و سایر ترکیبات شیمیایی آب را متعادل کنید تا از رشد باکتری‌ها و جلبک‌ها پیشگیری شود. پس از انجام دادن این مراحل، استخر آماده بهره‌برداری خواهد بود؛ اما نگهداری منظم را برای حفظ کیفیت و ارتقای عمر مفیدش نباید فراموش کنید!

مجوز ساخت استخر

چنانچه طراحی و ساخت استخر شخصی را در نظر دارید، در گام نخست باید به شهرداری منطقه‌تان مراجعه و مجوز انجام این کار را درخواست کنید. برای این کار، باید مدارکی نظیر نقشه‌های طراحی‌شده و طرح توجیهی اجرای استخر را ارائه و هزینه‌های مربوطه را پرداخت کنید. مجوز ساخت پس از بررسی و تأیید مدارک توسط شهرداری صادر می‌شود. برای ساخت استخر عمومی، علاوه بر شهرداری، باید مجوزهای لازم را از اداره کل ورزش و جوانان استان نیز دریافت کنید. پس از بررسی، بازرسی و تأیید درخواستتان توسط این اداره، موافقت اصولی صادر می‌شود. مجوز احداث استخر کشاورزی نیز توسط شهرداری یا دهیاری محل و پس از ارائه مستندات، بازرسی و استعلام از جهاد کشاورزی صادر می‌شود.

هزینه ساخت استخر

هزینه طراحی و ساخت استخر به عواملی مانند موقعیت جغرافیایی، ابعاد، نوع (مانند بتنی، فایبرگلاس یا وینیل)، کیفیت مصالح، نوع کفپوش و تجهیزاتی نظیر پمپ، فیلتر، سیستم گرمایش و تصفیه آب انتخابیتان بستگی دارد. برای برآورد دقیق‌تر هزینه، اخذ مشاوره و استعلام قیمت اجرای استخر، می‌توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید. ما می‌توانیم بهترین گزینه‌های ممکن را متناسب با الزامات خاص پروژه مورد نظرتان پیشنهاد دهیم.

طراح و مجری تخصصی استخر

ما با بیش از ۲۵ سال تجربه موفق در شرکت مهندسین مشاور آرین مهدکاوش، با طراحی و ساخت استخر به‌صورت تخصصی در کنارتان هستیم! تیم‌های مهندسی ما انواع استخرهای مسکونی، تفریحی و صنعتی را به پشتوانه دانش فنی و آخرین ضوابط فنی و ایمنی این صنعت اجرا می‌کنند. لذا با بهره‌گیری از مصالح باکیفیت و سیستم‌های پیشرفته فیلتراسیون، گرمایش و نورپردازی، استخرهایی ایمن، مقاوم و زیبا طراحی می‌کنیم. همچنین، توجه ویژه به جزئیات فنی اجرای استخر نظیر عایق‌بندی حرفه‌ای، لوله‌کشی بهینه و اجرای دقیق سازه از نقاط قوتمان در این کار هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص و مشاهده نمونه پروژه‌ها، می‌توانید از وب‌سایت رسمی شرکت بازدید کنید یا همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید!

راه‌های ارتباطی با شرکت آرین مهد کاوش:

مطالب مرتبط پیشنهادی

نصب سرامیک خشک به روش شیاری

نمای سرامیک خشک نمایان

تفاوت نمای سرامیک خشک و ملاتی

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.