
نمای اسپایدر فین گلس (Spider Fin Glass Façade) نوعی ساختار شیشهای پیشرفته است که از ترکیب شیشه با فولاد یا آلومینیوم ساخته میشود. در این سیستم، از اتصالات نقطهای موسوم به «اسپایدر» برای اتصال دادن پانلهای شیشهای بزرگ استفاده میکنند. نمای شیشه ای فین گلس سطح شیشهای معلّق و تقریباً کاملی را با اتصالات نامحسوس میآفریند. فینهای شیشهای علاوه بر کارایی ساختاری، بهعنوان عنصری زیباییشناختی نیز عمل میکنند و ظاهری کریستالی و مدرن به ساختمان میبخشند. بیایید در ادامه این مطلب شرکت مهندسی آرین مهدکاوش، این نما را زیر ذرهبین ببریم!
فهرست مطالب
- مزایا، معایب و کاربردهای نمای اسپایدر فین گلس
- مشخصات فنی و اجزای نمای اسپایدر فین گلس
- نحوه اجرای نمای اسپایدر فین گلس
- انواع نمای اسپایدر فین گلس
مزایا، معایب و کاربردهای نمای اسپایدر فین گلس
پیش از رفتن به سراغ این نما، بهتر است مزایا، محدودیتها و کاربردهایش را در ادامه مرور کنید!
وجوه تمایز نمای شیشه ای فین گلس
نماهای اسپایدر فین گلس شفافیت مطلوبی دارند و بیشترین نور طبیعی را به فضای داخلی هدایت میکنند. در نتیجه، کارایی انرژی را با کاستن از نیاز به نور مصنوعی ارتقا میدهند. طراحی مینیمالیستی آنها با شیشههای بزرگ و یراقآلات باریکشان زیبایی براق و معاصری میآفریند. از طرفی، این سیستمها بسیار انعطافپذیر هستند و با پیکربندیها و فرمهای خاص معماری سازگار میشوند.
مهمترین محدودیتها
کاربرد گسترده شیشه در این سیستم میتواند منجر به افزایش دما یا از دست رفتن گرما شود. این شرایط میتوانند بر عملکرد حرارتی و هزینههای انرژی ساختمان تأثیر بگذارند. همچنین، آلودگی نوری نماهای شیشهای میتواند بر محیط اطرافشان تأثیر بگذارد. به اینها باید پیچیدگی عملیات طراحی و هزینههای مراحل اجرا و نگهداری نمای شیشه ای فین گلس را نیز بیفزایید.
کاربردهای اصلی نمای اسپایدر فین گلس
سیستمهای اسپایدر فین گلس را غالباً برای ساختن دیوارهای خارجی شفاف و بدون مانع به کار میبرند تا بر جذابیت ظاهری نمای ساختمانها بیفزایند. این ساختار میتواند نقش سایبانی سبک و دلباز را نیز ایفا کند. همچنین، نورگیرها و گنبدها نور طبیعی را به کمک این نما به اعماق فضاهای داخلی ساختمان هدایت میکنند. آن را در ورودیها و لابی ساختمانها هم به کار میبرند.
مشخصات فنی و اجزای نمای اسپایدر کابلی
اجزای این سیستم کموبیش مشابه عناصر سایر انواع نمای اسپایدر مانند نمای اسپایدر کابلی، نمای اسپایدر لوله ای و نمای اسپایدر اسپیس فریم می باشد. در ادامه، کمی در آنها و مشخصات فنی این نوع نما دقیق میشویم.
پانلها و فینهای شیشهای (Glass Fins)
پانلهای این نما را معمولاً از جنس شیشههای سکوریت یا لمینت میسازند؛ چرا که مقاومت مطلوبی در برابر ضربه و تنشهای حرارتی دارند. عرض این پانلها معمولاً ۶۱ سانتیمتر تا ۲.۴۴ متر و ارتفاعشان ۶۱ سانتیمتر تا ۶.۱ متر است. شیشهها نیز ضخامتی بین ۶ تا ۲۵ میلیمتر دارند. همچنین، فینهای شیشهای عمودی عناصر ساختاری این نما هستند و به جای مولیونهای سایر نماها، پشتیبانی لازم را از پانلهای شیشهای فراهم میکنند. عمق این فینها معمولاً ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر است.
اتصالات اسپایدر (Spider Fittings) نمای اسپایدر فین گلس
این اتصالاتِ نمای شیشه ای فین گلس از جنس فولاد ضدزنگ (استنلس استیل) هستند و پانلهای شیشهای را بهصورت نقطهای به فینها متصل میکنند. اسپایدرها میتوانند یک تا ۴ شاخ (بازو) داشته باشند که بسته به نوع طراحی انتخاب میشوند. انواع این اتصالات را متناسب با بارهای مختلف سازهها طراحی و عرضه کردهاند؛ بنابراین، آنها را باید طبق نتایج محاسبات مهندسی سازه برگزینید.
روتلها (Routels) و کانکتورها (Connectors)
روتلها را باید قطعاتی بدانیم که برای وصل کردن اتصالات اسپایدر به پانلهای شیشهای به کار میروند و امکان تنظیمات جزئی و حرکتهای کوچک را فراهم میکنند. از سوی دیگر، کانکتورها اتصالات مذکور را به ساختار پشتیبان (مانند فینهای شیشهای یا سیستمهای کابلی) وصل میکنند و با طولها و مشخصات مختلفی در دسترس هستند.

نحوه اجرای نمای اسپایدر فین گلس
اجرای نمای شیشه ای فین گلس دقت و تخصص زیادی را در قالب مراحل زیر لازم دارد.
بررسی اولیه و تهیه کردن نقشههای اجرایی
در نخستین گام، شرایط محیطی و ساختاری ساختمان را برای تهیه کردن نقشههای دقیق اجرایی بررسی میکنند. این نقشهها جزئیاتی مانند ابعاد شیشهها، محل قرارگیری فینهای شیشهای و اتصالات اسپایدر را در بر میگیرند.
نصب کردن فینهای شیشهای و اتصالات اسپایدر
فینهای شیشهای را بهصورت عمودی در محلهای تعیینشده نصب میکنند. آنها معمولاً از نوع لمینت هستند و به کف و سقف ساختمان وصل میشوند. در ادامه، اتصالات اسپایدر فولادی را در محلهای مشخصشده بر روی فینهای شیشهای نصب میکنند. این اجزا برای متصل کردن پانلهای شیشهای به فینها بهصورت نقطهای کاربرد دارند.
اندازهگیری، تأمین و نصب پانلهای شیشهای
اندازه دقیق پانلهای شیشهایِ نمای اسپایدر فین گلس را با توجه به نقشههای اجرایی و پس از نصب اتصالات مشخص میکنند و سفارش میدهند. سپس آنها را به کمک اتصالات اسپایدر به فینهای شیشهای وصل میکنند. در این مرحله، تراز و همراستایی دقیق پانلها بسیار اهمیت دارد. در نهایت، برای پیشگیری کردن از نفوذ آب و هوا، درزگیرهای لازم را با مواد مخصوص بین پانلهای شیشهای قرا میدهند تا نمایی کاملاً عایق و یکپارچه به وجود آورند.
انواع نمای اسپایدر فین گلس
انواع این نما را میتوانید متناسب با الزامات پروژه مورد نظرتان از جمله اندازه پانلهای شیشهای، شرایط ساختاری و ترجیحات زیباییشناختی انتخاب کنید. بهطور مثال، اتصالات لازم برای پشتیبانی کردن از پانلهای شیشهای بزرگ ساختمانهای بلندمرتبه نمیتوانند با تجهیزات لازم برای کاربردهای داخلی نظیر پارتیشنهای شیشهای یکسان باشند. بنابراین، این سیستمها را میتوانیم بر مبنای نوع پشتیبانی ساختاری فینهای سازه و نوع اتصالات اسپایدر به اقسام زیر تقسیم کنیم.
بر مبنای نوع فینهای ساختار
نمای شیشه ای فین گلس را بر این اساس میتوانیم به سیستمهای پشتیبانی شده توسط فینهای شیشهای یا اتصالات اسپایدر تقسیم کنیم. در پیکربندی نخست، فینهای شیشهای عمودی بهعنوان تکیهگاه ساختاری اولیه برای پانلهای شیشهای عمل میکنند. اتصالات اسپایدر هم به آنها متصل میشوند تا صفحات شیشهای را محکم کنند. از سوی دیگر، در نوع دوم از اتصالات عنکبوتی (اسپایدر) متصل به اجزای ساختاری مانند تیرهای فولادی، ستونها یا فینهای شیشهای استفاده میشود. در این حالت، اتصالات مستقیماً به پانلهای شیشهای متصل میشوند و سطوح شیشهای بزرگی میسازند.
بر اساس نوع اتصالات نمای اسپایدر فین گلس
اتصالات اسپایدر را میتوانیم در سه گروه سنگین، معمولی و مینی بررسی کنیم. انواع سنگین را مختص پانلهای شیشهای بزرگ، بارهای زیاد و از جنس فولاد ضدزنگ میسازند. اتصالات معمولی برای پانلهای شیشهای دارای اندازه متوسط کاربرد دارند و از جنس فولاد ضدزنگ هستند. نوع Mini Spider نیز برای سازههای کوچک کاربرد دارد.
بدون دیدگاه