اجرای نمای سیمانی

نمای سیمانی که در برخی کاربردها «استوکو» (Stucco) نامیده می‌شود، پوششی است که با ترکیب کردن سیمان، ماسه، آب و افزودنی‌های دیگر به دست می‌آید. آن را باید لایه‌ای محافظ و تزئینی بر روی سطوح خارجی و داخلی ساختمان‌ها بدانیم. محبوبیت اجرای نمای سیمانی به دوام و مقاومت متمایزش در برابر شرایط مختلف آب و هوایی بر می‌گردد؛ همچنین، طرح‌ها و بافت‌های متنوعی را می‌توانید بر روی آن اعمال کنید. این نما به‌عنوان عایق حرارتی و صوتی ساختمان هم عمل می‌کند. آن را به‌ویژه در مناطق دارای آب و هوای گرم و خشک به کار می‌برند.

فهرست مطالب

مزایا، معایب و کاربردهای نمای سیمانی

نماهای سیمانی را می‌توانید به‌صورت صاف یا بافت‌دار اجرا کنید یا با رنگ‌های مختلف ترکیب کنید تا جلوه‌ای زیبا و متناسب با طراحی کلی ساختمان بیافرینید. در ادامه به مزایا، محدودیت‌ها و کاربردهای اجرای نمای سیمانی می‌پردازیم.

مزایای اجرای نماهای سیمانی

این نما نگهداری حداقلی لازم دارد و آن را می‌توانید به‌عنوان گزینه‌ای اقتصادی و کارآمد در پروژه‌های ساختمانی به کار ببرید. همچنین، نمای سیمانی در برابر آتش، پوسیدگی، کپک، ضربه و … مقاوم است و با نگهداری مناسب، حتی می‌تواند تا 100 سال دوام بیاورد! این پوشش به کاهش نفوذ صداهای خارجی کمک می‌کند که می‌تواند مزیت بزرگی برای خانه‌های نزدیک به خیابان‌های شلوغ باشد. از سایر وجوه تمایز این نما می‌توانیم به نفوذ رنگ در بافتش اشاره کنیم؛ طوری‌که رنگ با لایه بیرونی آن مخلوط می‌شود و می‌تواند در درازمدت باقی بماند. از طرفی، آن را باید از نماهای مقاوم در برابر آتش بدانیم.

برخی محدودیت‌های اجرای نمای سیمانی

نصب این نما تخصص زیادی لازم دارد و فرآیندی زمان‌بر است که می‌تواند بر هزینه‌های نصبش بیفزاید. این پوشش در برابر ضربه حساس است و می‌تواند به آسانی ترک بردارد. نماهای سیمانی معمولاً متخلخل هستند و ممکن است در صورت عدم نصب صحیح یا نگهداری مناسب، آب را جذب کنند و منجر به آسیب‌های ناشی از رطوبت شوند. از سوی دیگر، در صورت لغزش خاک، مستعد ترک خوردن هستند؛ البته این مشکل را با افزودن پلیمرها به ترکیباتشان تا حد زیادی برطرف می‌کنند.

نماهای سیمانی چه کاربردهایی دارند؟

اجرای نمای سیمانی محبوبیت زیادی در کاربردهای زیر دارد.

نمای ساختمان‌های مسکونی

این نما را به‌علت به‌صرفه بودن و امکان تنوع‌بخشی به طرح و رنگش برای ساختمان‌های مسکونی به کار می‌برند. آن را به سبک‌های مختلفی نظیر مدرن، کلاسیک یا رومی اجرا می‌کنند و به زیبایی و استحکام ساختمان می‌افزایند. این پوشش بر دوام و عمر مفید ساختمان می‌افزاید.

نمای مجموعه‌های اداری و تجاری

نمای سیمانی با طراحی‌های متنوع و مقاومش، جلوه‌ای حرفه‌ای و مدرن به ساختمان‌های اداری و تجاری می‌بخشد. آن را می‌توانید با رنگ‌ها و بافت‌های مختلف به کار ببرید و از جلوه‌هایش برای تقویت هویت برند و فعالیت تجاریتان کمک بگیرید.

اجرای نمای سیمانی در ویلاها و فضاهای عمومی

طرح‌های خاص و متنوع این نما می‌توانند به زیبایی و هماهنگیِ ویلاها با محیط طبیعی اطراف کمک کند. رنگ‌ها و بافت‌های هماهنگ با طبیعت نیز از آن نمایی دلنشین و هماهنگ می‌آفرینند. همچنین، مقاومت مطلوب و به‌صرفه بودن این پوشش می‌تواند برای پارکینگ‌ها و فضاهای عمومی مناسب باشد. علاوه بر آن، طراحی‌های ساده و مقاوم این نما، زیبایی ظاهری و دوام این فضاها را ارتقا می‌دهند.

نحوه جلوگیری از ترک سیمان نما

برای پیشگیری کردن از ترک خوردن نمای سیمانی، رعایت کردن نکات زیر را توصیه می‌کنیم:

انتخاب مصالح باکیفیت و رعایت کردن نسبت‌های صحیح در ترکیب سیمان

اجرای نمای سیمانی با سیمان و ماسه باکیفیت و عاری از ناخالصی‌ها می‌تواند نقش مهمی در کاهش ترک‌خوردگی داشته باشد. علاوه بر آن، ترکیب کردن صحیح سیمان، ماسه و آب را باید جدی بگیرید؛ مثلاً افزودن آب بیش از حد به آن می‌تواند منجر به کاهش مقاومت سیمان و افزایش احتمال ترک‌خوردگیش شود.

کنترل کردن نوسانات دمایی و رطوبت‌دهی پس از اجرا

 اجرای این نما در شرایط دمایی مناسب و قرار نگرفتنش در معرض تغییرات شدید دمایی می‌توانند از ترک سیمان نما پیشگیری کنند. همچنین، بهتر است پس از اجرای آن، سطح سیمان را دست‌کم به مدت یک هفته مرطوب نگه دارید تا از خشک‌شدن سریع و ترک‌خوردگیش پیشگیری کنید.

توجه کردن به زیرسازی و کنترل کردن نمای سیمانی

استفاده کردن از توری‌های فلزی مانند رابیتس در زیر لایه سیمان به افزایش چسبندگی و کاهش ترک کمک می‌کند. از طرفی، در نظر گرفتن درزهای انبساطی در فواصل منظم، بر کنترل انقباض و انبساط سیمان و پیشگیری کردن از ترک‌خوردگی مؤثر است. به این‌ها باید اضافه کردن موادی مانند نانوپودرها به مخلوط سیمان را هم بیفزاییم که می‌تواند به کاهش ترک و افزایش مقاومت سیمان کمک کند.

طراحی نمای سیمانی

طراحی نمای سیمانی

انعطاف‌پذیری و قابلیت‌های متنوع این نما با الزامات معماری معاصر سازگار هستند. این هارمونی را باید در طراحی و فرآیندهای اجرای این نما بجویید که جزئیاتشان را در ادامه می‌خوانید!

طراحی نمای سیمانی

این پوشش را با رنگ‌ها، بافت‌ها و اشکال مختلفی به کار می‌برند و معماران به کمکش می‌توانند طرح‌های خاص و خلاقانه‌ای بیافرینند. اجزای طراحی آن به شرح زیر هستند.

تنوع در بافت و رنگ

این نما می‌تواند بافت‌های مختلفی از جمله صاف، زبر، شنی یا طرح‌دار داشته باشد. چنین تنوع بافتی دست معماران را باز می‌گذارد تا جلوه‌های تصویری متنوعی را روی نما بیافرینند. همچنین، می‌توانند با افزودن رنگ‌دانه‌ها به مخلوطش به رنگ‌های متنوع و هماهنگ با سایر عناصر ساختمان دست یابند.

امکان ترکیب شدن نمای سیمانی با سایر مصالح ساختمانی

از روش‌های محبوب اجرای نمای سیمانی، ترکیب شدنش با سنگ طبیعی است. این ساختار می‌تواند تضاد جالبی بین سطح صاف استوکو و بافت طبیعی سنگ ایجاد کند و به نمای ساختمان عمق و جذابیت بیشتری ببخشد. به‌طور مثال، کاربرد این نما به‌عنوان قاب اجزای برجسته سنگی می‌تواند آن‌ها را چشم‌گیرتر کند.

کاربرد نماهای سیمانی در سبک‌های مختلف معماری

این نما را با سبک‌های مختلف معماری نظیر مدرن، مینیمالیستی و مدیترانه‌ای به کار می‌برند. در سبک مدرن، کاربرد خطوط ساده و سطوح سیمانی صاف می‌تواند ظاهری شیک و معاصر به ساختمان ببخشد. در مقابل، این پوشش را در سبک مدیترانه‌ای با بافت‌های زبرتر و رنگ‌های گرم‌تر به‌کار می‌برند تا حس گرما و صمیمیت را القا کنند.

اجرای نمای سیمانی

اجرای دقیق مراحل این کار به حصول نتیجه‌ای باکیفیت و بادوام کمک می‌کند که در ادامه، به اختصار به آن‌ها می‌پردازیم.

آماده‌سازی سطح کار

پیش از آغاز کردن اجرای این نما، باید سطح مورد نظرتان را از هرگونه آلودگی کاملاً تمیز کنید. گرد و غبار، چربی‌ها و مواد شیمیایی می‌توانند مانع چسبندگی لایه‌های بعدی شوند. همچنین، در صورتی که سطح دارای ترک، سوراخ یا آسیب‌های دیگر باشد، باید تعمیرات لازم را انجام دهید. در واقع، هدف از انجام دادن این مرحله ایجاد کردن سطحی صاف و یکنواخت و پایه‌ای مناسب برای نصب لایه‌های سیمانی است.

نصب لایه زیرین یا بیس (Base) اجرای نمای سیمانی

این بخش نخستین لایه اجرایی نماهای سیمانی است که لایه‌های بعدی رویش قرار می‌گیرند. لایه زیرین را معمولاً با ترکیب کردن سیمان، ماسه و آب می‌سازند که به‌صورت یکنواخت بر روی سطح اعمال می‌شود. بیس چسبندگی بین سطح ساختمان و لایه‌ها را تقویت می‌کند و ضخامتش باید طوری باشد که با داشتن استحکام کافی، مانع لغزش و جدا شدن لایه‌ها شود. این مرحله می‌تواند تنظیم ضخامت و هم‌سطح کردن قسمت‌های مختلف را نیز در بر گیرد.

نصب کردن مش تقویت‌کننده نمای سیمانی

مش‌های فلزی یا فایبرگلاس را به‌صورت شبکه سراسری با هدف ارتقای استحکام و پیشگیری کردن از ترک‌خوردگی نما بر روی سطح بیس نصب می‌کنند. آن‌ها به‌عنوان تقویت‌کننده عمل می‌کنند و بر قدرت کششی سطح سیمانی می‌افزایند. همچنین، به توزیع کردن یکنواخت بارها و فشارهای وارد شده به پوشش سیمانی کمک می‌کنند؛ در نتیجه، از ایجاد ترک‌های ناشی از تنش‌های حرارتی و تغییرات دما پیشگیری می‌کنند.

اجرای لایه میانی

لایه میانی یا تقویتی را معمولاً از ترکیب کردن سیمان، ماسه و افزودنی‌های خاصی نظیر پلیمرها و رزین‌ها به دست می‌آورند. بنابراین، چسبندگی و دوام آن بیش از سیمان‌های معمولی است. ضخامت این لایه عمدتاً ۱۰ تا ۱۵ میلیمتر است و بسته به شرایط محیطی و نوع سطح، می‌تواند تغییر کند. این لایه در فرآیند اجرای نمای سیمانی، به ایجاد سطحی یکنواخت و مقاوم کمک می‌کند و مانع آسیب‌های ناشی از شرایط جوی یا فشارهای فیزیکی می‌شود.

لایه نهایی (Finishing) نمای سیمانی

این لایه مرحله پایانی اجرای نمای سیمانی است که جلوه‌ای زیبا به آن می‌بخشد. آن را غالباً با ترکیب کردن سیمان، ماسه و رنگ‌دانه‌ها می‌سازند تا به سطح نهایی نمای ساختمان شکل و رنگ دلخواه ببخشند. لایه فینیشینگ می‌تواند بافت‌های مختلفی داشته باشد؛ از جمله صاف، زبر یا حتی طرح‌های خاص سازگار با نمای ساختمان. این لایه، ساختمان را در برابر شرایط جوی اعم از باران، برف و نور خورشید محافظت می‌کند.

مرطوب‌سازی، نگهداری و تکمیل

سیمان را باید به‌طور اصولی مرطوب کنید تا با استحکام کافی خشک شود و ترک برندارد. این کار را می‌توانید به کمک پوشش‌های پلاستیکی یا پاشیدن منظم آب انجام می‌دهند. پس از اتمام مراحل اجرایی و خشک شدن کامل نما، باید سطحش را به‌طور دقیق از نظر نقص‌هایی مانند ترک یا آسیب‌های احتمالی بررسی کنید. سپس آن‌ها را رفع کنید تا سطحی یکدست و جذاب بیافرینید.

نمای سیمانی

انواع نمای سیمانی

مهم‌ترین اقسام این نما به شرح زیر هستند:

سیمان سفید

در این نما، از سیمان سفید همراه با پودر سنگ و آب استفاده می‌کنند تا سطحی صاف و یکدست ایجاد کنند. رنگ روشن و براق آن جلوه‌ای مدرن و شیک به ساختمان می‌دهد؛ اما شاید در مناطق دارای هوای آلوده، عملیات نگهداری بیشتری لازم داشته باشد.

نمای سیمان شسته

در این روش، سطح نمای سیمانی را پس از اجرا با آب شستشو می‌دهند تا دانه‌های سنگی نمایان شوند. این نما بافتی زبر و مقاوم دارد و در برابر شرایط جوی مقاوم است. همچنین، به دلیل تنوع رنگ و اندازه دانه‌هایش، می‌تواند طرح‌های متنوعی داشته باشد.

سیمان رنگی

برای اجرای نمای سیمانی رنگی، رنگدانه‌های معدنی را به ملات سیمان می‌افزایند تا نماهایی با رنگ‌های متنوع بیافرینید. تنوع رنگی آن‌ها سازگاری با سایر عناصر ساختمان را آسان می‌کند. همچنین، این ترکیب در برابر تغییر رنگ و آلودگی مقاوم است و جلوه‌ای گیرا دارد.

نمای سیمانی تخته ماله

در این روش، سطح لایه آستر را پس از اجرا با لایه نازک ملات سیمان و پودر سنگ به ضخامت حدود ۰.۵ سانتیمتر می‌پوشانند. این نما سطحی صیقلی دارد، مقاومتش در برابر شرایط جوی کمتر است و عمدتاً در فضاهای داخلی به کار می‌رود.

سیمان تگرگی و ماهوتی

این نماها بافتی زبر و برجسته دارند که به کمک ملات سیمان و پودر سنگ ایجاد می‌شوند. تمایز آن‌ها به اندازه دانه‌های سنگیشان بر می‌گردد؛ طوری‌که در نمای تگرگی از دانه‌های درشت و در نمای ماهوتی از دانه‌های ریز استفاده می‌کنند.

نمای سیمانی چکشی (تیشه‌ای) و خراشی

نقش و نگارهای سطح نمای چکشی را پس از اجرای دو لایه ملات سیمان، به کمک ابزار تیشه‌ای ایجاد می‌کنند. این نما بافتی زبر و مقاوم دارد و عمدتاً در ساختمان‌های دارای سبک‌های کلاسیک و رومی به کار می‌رود. در روش خراشی نیز سطح نما را پس از اجرای لایه‌های سیمانی با استفاده از ماله‌های مخصوص می‌خراشند تا طرح‌های هندسی یا انتزاعی بیافرینند. ماهیت این نما با ساختمان‌های مدرن و هنری سازگارتر است.

آبساب یا آب صاف

برای اجرای نمای سیمانی آبساب، سطح نما را پس از اجرای لایه‌های سیمانی با آب می‌شویند تا دانه‌های سنگیش نمایان شوند. در ادامه، آن را می‌سایند تا سطحی صاف و صیقلی بسازند. این نما مقاومت مطلوبی دارد و ظاهر زیبایی به فضاهای داخلی و خارجی می‌بخشد.

نمای سیمانی رومی

این نما را با استفاده از سیمان سفید و ابزارهای مخصوص در قالب طرح‌های کلاسیک و رومی اعم از ستون‌ها، سرستون‌ها و قرنیزها ایجاد می‌کنند. آن را عمدتاً به دلیل هزینه کمتر نسبت به سنگ، در ساختمان‌های سازگار با سبک رومی و کلاسیک به کار می‌برند.

هزینه طراحی و اجرای نمای سیمانی

هزینه این نما رابطه مستقیمی با مساحت نمای ساختمان و پیچیدگی طراحیش دارد. هزینه‌های نیروی کار و کم و کیف مصالح نیز بر قیمتش مؤثر هستند؛ مثلاً کاربرد سیمان سفید، رنگی یا شسته با قیمت‌های متفاوتی تمام می‌شوند. از سوی دیگر، ساختمان‌های مرتفع داربست و تجهیزات ایمنی تخصصی لازم دارند که بر هزینه‌های اجرای این نما می‌افزایند. سایر هزینه‌های جانبی این نما را نیز باید به آن‌ها بیفزایید؛ از جمله: هزینه‌های زیرسازی، تأمین مصالح، حمل و نقل و نصب داربست. برای استعلام قیمت دقیق و اخذ مشاوره تخصصی درباره این نما با کارشناسان ما در شرکت مهندسی آرین مهدکاوش تماس حاصل نمایید!

مطالب مرتبط پیشنهادی

نصب سرامیک خشک به روش شیاری

نمای سرامیک خشک نمایان

تفاوت نمای سرامیک خشک و ملاتی

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.