طراحی نمای خشک

در طراحی نمای خشک که به عنوان نمای دو پوسته یا باران گیر نیز شناخته می‌شوند، سیستم‌های چند لایه‌ای وجود دارند که از ساختار زیرین در برابر آب و هوا و نفوذ رطوبت محافظت می‌کنند و عملکرد حرارتی را از طریق یک شکاف هوای تهویه‌شده بهبود می‌بخشند. لایه پوشش بیرونی نمای خشک به عنوان مانع اصلی یا باران‌گیر عمل می‌کند. این لایه با دور نگه داشتن آب از ساختار ساختمان، خطر نفوذ آب را کاهش می‌دهد. با این حال، باران هنوز می‌تواند از طریق سوراخ‌های کوچک یا نقص‌های ساخت و ساز، به ویژه در ترکیب با باد شدید، نفوذ کند. یک نمای خشک خوب طراحی شده با استفاده از کانال‌های تخلیه برای خروج آب به بیرون، این نفوذ آب را مدیریت می‌کند.

این مقاله یک مرور کلی از ویژگی های طراحی نمای خشک و برخی راهنمایی‌ها در مورد چگونگی طراحی نماهای خشک موثر و پایدار ارائه می‌دهد. با این حال، مهم است که درک کنیم طراحی نمای خشک نیازمند یک فرآیند دقیق است، بنابراین جزئیات ایجاد یک سیستم یکتا فراتر از محدوده این مقاله است. در حالی که همه سیستم‌های اجرای نمای خشک ویژگی‌های عمومی مشابهی دارند، هیچ طراحی یکسانی برای آن‌ها وجود ندارد.

فهرست مطالب

پارامترهای کلی در طراحی نمای خشک

طراحی نمای خشک به گونه ای که هم زیبا و هم عملکردی باشد، نیازمند در نظر گرفتن متغیرهای زیادی است. به صورت خلاصه وار پارامترهای کلی که باید در طراحی نمای خشکی خشک در نظر گرفته شوند در این بخش و سپس جزئیات الزمات فنی طراحی نمای خشک در بخش های بعدی مورد بررسی قرار می گیرد.

  • طراحی نمای خشک باید با قوانین و مقررات ساختمانی مطابقت داشته باشد. طراحی باید با تمام استانداردهای ایمنی، دسترسی و محیطی مرتبط، مطابقت داشته باشد. این قوانین شامل ملاحظاتی مانند ایمنی در برابر آتش، یکپارچگی ساختاری و تهویه نما است.
  • عوامل محیطی مانند تابش خورشید، بارهای باد و برف بر طراحی نمای خشک تأثیر می‌گذارند. قبل از طراحی نمای خشک، شرایط محیطی سایت ساختمان باید در نظر گرفته شود. طراحی نمای خشک باید به درستی به عوامل آب و هوایی مانند تابش خورشید، دما، بارش و باد پاسخ دهد.
  • انتخاب مواد از عوامل تاثیرگذار در طراحی نما است. انتخاب مواد مناسب برای دستیابی به اهداف زیبایی‌شناختی و عملکردی ضروری است. عواملی مانند دوام، مقاومت در برابر آب و هوا، عایق حرارتی، عایق صوتی و نیازهای نگهداری باید در انتخاب مواد مد نظر قرار گیرند. علاوه بر این، معماران باید تأثیرات محیطی مواد را در نظر بگیرند و در صورت امکان گزینه‌های پایدار را انتخاب کنند.
  • انجام تحلیل و آزمایش‌های ساختاری برای بررسی مقاومت طراحی در برابر نیروها و بارهای مختلف الزامی است. تحلیل و آزمایش‌های مقاومت برای تأیید یکپارچگی و ایمنی نمای خشک انجام می‌شود. نما باید در برابر بارها و نیروهای مختلف، از جمله بارهای زنده، باد، فعالیت‌های زلزله و انبساط حرارتی مقاومت کند. همکاری با مهندسان سازه برای اطمینان از اینکه سیستم نما قوی، پایدار و قادر به تحمل وزن خود و بارهای تحمیلی است، ضروری است.
  • طراحان نما باید روش‌های مؤثر ساخت را به گونه ای که فرآیندها را ساده و ضایعات را به حداقل برساند ارائه نمایند. در طول فرآیند طراحی، معماران باید لجستیک ساخت، توالی و جزئیات را در نظر بگیرند تا فرآیند ساخت را ساده کرده و ضایعات ساخت را به حداقل برسانند. بررسی چگونگی اجرای روش‌های مدرن ساخت می‌تواند کارایی و کنترل کیفیت را در طول تولید و مونتاژ بهبود بخشد.

مراحل طراحی نمای خشک

مراحل اولیه جهت طراحی نمای خشک به شرح زیر است:

  • بررسی طرح‌ها ویا مفهوم معماری نمای خشک برای پوشش ساختمان پروژه
  • انجام مطالعات امکان سنجی پروژه
  • شناسایی مواد تشکیل‌دهنده نمای خشک متناسب با شرایط آب و هوایی محل
  • شناسایی یک طرح ساختاری جهت اجرای نمای خشک و محاسبات عمومی مربوطه. یکی از مهمترین تصمیمات در طراحی نمای خشک در مورد نتیجه نهایی نما این است که از سیستم اجرای نمای خشک نمایان یا سیستم اجرای نمای خشک غیر نمایان استفاده شود. این انتخاب اساساً شامل دو ملاحظه شامل زیبایی نما از فاصله نزدیک و جنبه اقتصادی که باید بر اساس مدولار بودن اسلبهای انتخابی نیز ارزیابی شود.
  • تکمیل نقشه‌ها و طرح‌های نهایی دقیق نمای خشک

الزامات فنی طراحی نمای خشک

جهت آغاز فرآیند طراحی نمای خشکی خشک باید پارامترهای متعددی را مورد تحلیل و بررسی قرار داد. در ادامه به بررسی مهم ترین فاکتورها در طراحی نمای خشکی خشک می پردازیم:

پایداری سازه

هنگام طراحی نمای خشک پایداری ساختاری سیستم باید به صورت قابل تأیید ارائه شود و با مقررات و آیین نامه ها مطابقت داشته باشد. به همین منظور طراحی شامل محاسبات پایداری ساختاری برای زیرساخت، پوشش نما و اجزای اتصال یا زیرسازی نمای خشک باشد. نمای خشک به صورت مکانیکی به ساختار باربر ساختمان متصل می شود و باید به گونه ای طراحی گردد که همیشه از نظر ساختاری پایدار بمانند. در نظر گرفتن این نکته، بارهایی که در طراحی نمای خشک باید مورد توجه قرار گیرند عبارتند از:

  • بار مرده
  • بارهای باد (آپ لیفت ( بالابردن) باد و فشار باد)
  • بار برف و بار یخ
  • بارهای دینامیکی (شوک لحظه ای مانند انفجار)
  • موارد خاص (بارهای لرزه ای مانند زلزله و غیره )

منظور از بار مرده در موارد بالا مجموع وزن پوشش نما و زیرساخت آن است. این مقادیر با استفاده از مقررات ملی یا مشخصات تولیدکننده محاسبه و اعمال می شوند. به عنوان مثال جهت طراحی نمای سرامیک خشک، طراح باید وزن تقریبی 28-30 کیلوگرم در هر متر مربع برای پوشش اسلب‌های پرسلان را در نظر بگیرد.

در بخش مربوط به بارهای باد دو نوع نیروی آپ لیفت و فشار باد در نظر گرفته شده است زیرا باید تفاوت بین این دو نوع بار باد، یعنی بالا بردن باد و فشار باد قائل شد. مقادیر مورد استفاده در محاسبات طراحی نمای خشکی خشک متناسب با شکل و ابعاد ساختمان، نوع پوشش نما و نحوه نصب آن و محل ساختمان دارد.

حفاظت در برابر آتش

نماهای خشک هم چنین باید با الزامات مربوط به مقاومت در برابر آتش مطابقت داشته باشند. نمای خشک باید در برابر آتش مقاومت کند و در صورت آتش‌سوزی مسیر فرار ایمنی فراهم نماید.

نمای خشک از نظر پوشش و زیرساخت، باید به گونه‌ای طراحی و اجرا شود که هرگونه آب باران که به پشت پوسته نما نفوذ می نماید به صورت کنترل شده به بیرون از پوسته نما هدایت و تخلیه شود. این امر باید به شکلی صورت پذیرد که عایق حرارتی نمای خشک یا هرگونه اجزای حساس در برابر رطوبت که در بخش زیرساخت نما قرار دارند دچار خرابی و آسیب نشوند. فضای خالی بین پوسته نما و دیوار اصلی ساختمان این امکان را فراهم می نماید که هرگونه رطوبتی که از طریق اتصالات در پوشش نفوذ کرده است، به راحتی تخلیه شود.

تهویه هوا

طراحی نمای خشک باید به گونه ای صورت پذیرد که اجازه جریان هوای مناسب در پشت نمای خشک فراهم شود. این اقدام از تجمع رطوبت جلوگیری می‌نماید و فرآیندخشک شدن را تسریع می‌کند. تهویه هوای پوشش خارجی ساختمان باید توسط یک تیم طراح و متخصص طراحی، محاسبه و سپس اجرا گردد.

عایق صوتی

الزامات مربوط به عایق صوتی باید در طراحی ساختار کلی نمای خشک در نظر گرفته شود و با مقررات ملی مطابقت داشته باشد. شاخص کاهش صدای از طریق عایق می‌تواند به دلیل خواص جذب صدای بالای مواد عایق معدنی همراه با پوشش ضخیم به دست آید.

حفاظت در برابر رعد و برق

نمای خشک باید به گونه ای طراحی و اجرا گردد که در برابر رعد و برق مقاومت لازم و کافی را داشته باشد. توجه ویژه به سازگاری مواد مصرفی برای هادی‌های رعد و برق و هر قسمتی از پوشش نما که با آنها در تماس است، بسیار ضروری است.

تغییر شکل

تغییر شکل ممکن است به ویژه به دلیل نوسانات دما و تغییرات رطوبت رخ دهد. توجه به تفاوت‌های دمای محل نصب نمای خشک ضروری است. تغییر شکل قطعات نما در اثر تغییرات دمایی نباید باعث شل شدن قطعات نما شود و نباید تأثیر منفی بر پایداری ساختار نمای خشک داشته باشد. از همین رو در طراحی نمای خشک باید به شکل ویژه ای اثرات تغییر شکل در قطعات نمای خشک در نظر گرفته شود.

فاصله مورد نیاز اجرای نمای خشک از دیوار ساختمان چقدر است؟

قبل از پاسخ به این سوال، همانطور که می‌دانید سیستم‌های نمای خشک از یک لایه بیرونی شامل پانل‌ها، یک فاصله هوایی، عایق و زیرسازی نمای تشکیل شد. فاصله هوایی باعث گردش مداوم هوا در پشت نما می‌شود. متناسب با متریال مصرفی در اجرای نمای خشک و  پانل‌های نمای خشک، ضخامت فاصله هوایی استاندارد بین 25 میلیمتر تا 50 میلیمتر است. در حالی که متریال و پانل‌های نمای خشک مواردی هستند که بیشتر مردم بر آن تمرکز می‌کنند (به عنوان یک ویژگی معماری در ساختمان‌های مدرن)، اما فاصله هوایی به احتمال زیاد مهمترین بخش از نمای خشک است و در طراحی نمای خشک بسیار تاثیرگذار است.

اجرای نمای سرامیک خشک

پوشش نمای ساختمان با سیستم نمای خشک، موثرترین فناوری پوشش فضای باز است که مشکل محافظت در برابر رطوبت و شرایط آب و هوایی، عایق سازی آن و بهبود سطح سر و صدای داخل را حل می‌کند. آرین مهدکاوش از طراحی اولیه، برنامه های نهایی، از تولید واقعی قطعات تا نصب و اجرا در محل، قادر است انواع نماهای خشک  را طراحی و اجرا نماید. ما به مشتریان خود اطمینان می دهیم که کادر فنی و تخصصی باتجربه خود را جهت اجرای هرچه بهتر و مقرون به صرفه تر پروژه ها ارائه می نماییم.

جهت دریافت مشاوره تخصصی و استعلام قیمت طراحی نمای خشک با ما تماس بگیرید.

02126424436

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.