طراحی نقشه کارخانه

طراحی نقشه کارخانه و طراحی سایت پلان صنعتی به صورت سیستماتیک توسط مهندسین خبره طراح و مهندسین معمار با استفاده از نرم افزارهای تخصصی و مرتبط این حوزه انجام می‌شود. رعایت استانداردها و آیین‌نامه‌های اجرای همواره باید در دستور کار مهندسین طراح قرار گرفته تا بهترین کیفیت برای نقشه معماری طراحی کارخانه حاصل شود. بدیهی‌ است که هر چه فضای مورد نیاز در یک کارخانه یا واحد صنعتی بزرگتر باشد، عملیات نقشه برداری نیز دقیق‌تر بوده و کیفیت فضایی برای طراحی سایت پلان کارخانه افزایش خواهد یافت. طراحی نقشه یا سایت پلان کارخانه از مهم ترین گام ها در فرآیند طراحی و ساخت کارخانه تولیدی است که اگر به درستی انجام نشود هدر رفت فضا را افزایش می دهد و طراحی کارخانه و جانمایی ها دچار پیچیدگی و عدم کارایی مناسب خواهند شد.

فهرست مطالب

طراحی نقشه کارخانه

طراحی نقشه کارخانه یا طراحی سایت پلان کارخانه صنعتی متناسب با نوع عملکرد و تولیدات یک شرکت تجاری، همواره جز اولین و اصلی‌ترین دغدغه‌های صاحبان صنایع خرد و کلان می‌باشد. در واقع اطلاع از مقررات و آیین‌نامه‌های اجرایی که توسط مراجع ذی‌صلاح همچون: شرکت شهرک‌ها، شرکت مناطق ویژه اقتصادی کشور، سازمان همیاری‌ها، ادارات شهرداری‌، سازمان غذا و دارو، سازمان بهداشت، وزارت تعاون، وزارت کار، رفاه امور و اجتماعی، وزارت راه، مسکن و شهرسازی ابلاغ می‌شوند باید در دستور کار مجریان تخصصی این حوزه قرار گیرد. به دلیل وجود تنوع گسترده در تولیدات واحدهای صنعتی کوچک و بزرگ، کارخانجات صنعتی و غیره شاهد تفاوت‎‌های چشم‌گیری در شیوه طراحی نقشه کارخانه و سایت پلان‌های صنعتی خواهیم بود.

از دیگر نیازهای مهم و تاثیرگذار در نقشه معماری طراحی کارخانه  می‌توان به  انتخاب مصالح نوین و مناسب با نوع اقلیم منطقه، اقتصاد پروژه و نوع تولید اشاره نمود. فراموش نکنید که اجرای مناسب و اصولی متناسب با نقشه‌هایی چون: نقشه ساخت کارخانه، نقشه ساختمان ادارای کارخانه و نقشه انبار کارخانه می‌تواند تاثیر چشم‌گیری در کاهش هزینه‌های اضافی در زمان مراحل اجرا و ساخت کارخانه داشته باشد. در ادامه این مقاله به آشنایی بیشتر با روند طراحی نقشه کارخانه و طراحی سایت پلان صنعتی خواهیم پرداخت، پس با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.

شرکت طراح نقشه کارخانه

بدیهی است که طراحی و نقشه ساخت کارخانه می‌بایست با حفظ قوانین جاری، طبق سلیقه و خواسته‌های کارفرما بوده و تمامی امور طراحی توسط یک تیم طراحی خبره و توانمند انجام گیرد. از همین رو ما در یک مقاله جامع و ساده سازی شده به بررسی ضوابط ساخت و ساز کارخانه ها در شهرک های صنعتی پرداخته ایم که در صورت تمایل می توانید آن را مطالعه فرمایید. شرکت آرین مهدکاوش با سابقه‌ای درخشان و طولانی، به همراهی تیم مجرب طراحی خود، می‌تواند تمامی خدمات مربوط به نقشه کشی و طراحی سایت پلان کارخانه به گونه ای که مد نظر صاحبین محترم صنایع می‌باشد را به بهترین شکل ممکن پیاده سازی نماید.

آشنایی با روند طراحی پلان کارخانه

این‌که نقش یا پلان فضاهای داخلی همچون: نقشه ساختمان ادارای کارخانه و نقشه انبار کارخانه چه فرم و شکلی داشته باشد و ریزفضاهای آن‌ها شامل چه امکاناتی باشد، در طراحی نقشه ساخت کارخانه تاثیر چشم‌گیری خواهد داشت. فراموش نکنید که طراحی پلان کارخانه نیاز به تخصص داشته و باید متناسب با عملکرد تولیدی، دستگاه‌ها و تجهیزات موجود و فضاهای مورد نیاز تهیه گردد. مواردی همچون: فرم سازه، ارتفاع سقف، قطر دیوارها، ارتفاع درب، محل قرارگیری پنجره‌ها، پارتیشن‌ها و غیره نیز باید مطابق با استاندردهای جهانی باشد تا کیفیت فضایی کارخانه تضمین گردد. طراحی فضاهایی برای تهویه مناسب برای خارج کردن دود، سموم و گازهای صنعتی نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده و همچنین داشتن یک سیرکولاسیون حرکتی مناسب برای فضاهای خارجی کارخانه، محوطه، فاصله خط تولید تا انبارها و غیره در کیفیت فضایی و عملکردی سایت پلان تاثیرگذار خواهد بود.

نمونه پروژه های طراحی کارخانه توسط شرکت آرین مهدکاوش

طراحی سایت پلان صنعتی

همان‌طورکه می‌دانید طراحی سایت پلان های صنعتی مربوط به کارگاه ها، کارخانه ها و واحدهای تولیدی نیاز به دقت بسیار بالایی داشته و وجود حتی کوچکترین اشتباه در چنین طرح‌هایی منجر به بار آمدن خسارات زیادی می‌شود. بنابراین بسیار مهم است که بعد از دریافت تاییدیه نقشه معماری طراحی کارخانه، هیچ‌گونه تغییر دیگری در آن ایجاد نشود. امروزه در تمامی نقاط دنیا نقشه‌های متعددی که برای طراحی سایت پلان صنعتی و طراحی پلان کارخانه‌های بسیار بزرگ و عظیم تولیدی تهیه می‌شوند عاری از وجود کوچکترین اشتباهات ترسیمی بوده که این امر مهم مهندسی، نیازمند دانستن قوانین رایج ترسیمات فنی و تجربه کافی می‌باشد.

در حقیقت برای تهیه و طراحی پلان کارخانه و طراحی سایت پلان صنعتی می‌بایست از شرکت‌هایی که در این زمینه دارای تخصص کافی، مهارت و تجربه زیادی هستند کمک گرفت که شرکت آرین مهدکاوش تمامی خدمات مربوط به امور نقشه کشی و طراحی سایت پلان کارخانه را بر عهده گرفته و با ارائه ضمانت کیفیت در طراحی، بهترین نقشه‌های اجرایی را برای متقاضیان خود عرضه می‌دارد.

بدیهی است که یک نقشه معماری طراحی کارخانه باید کامل و جامع بوده و شامل تمامی قسمت‌های مورد نظر کارفرما باشد. به همین دلیل در این شرکت همواره مهندسین نقشه برداری با استفاده از تجهیزات مهندسی پیشرفته و مهندسین معماری و طراحان صنعتی نیز با استفاده از نرم‌‍‌افزارهای تخصصی حوزه طراحی، طرحی درخور شرایط و وضعیت سایت‌پلان کارخانه را ارائه می‌دهند که تمامی نیازهای صاحبین مشاغل را پوشش خواهد داد.

قوانین و ضوابط نقشه های معماری طراحی کارخانه

برای داشتن یک نقشه ساخت کارخانه و یا یک طراحی سایت پلان صنعتی مناسب، دانستن برخی از استاندارهای پایه در طراحی پلان کارخانه ضروری است. برخی از این استانداردهای پایه به شرح زیر می‌باشد:

انواع ستون‌های فونداسیون

در انواع ستون‌های فولادی موجود در نقشه ساخت کارخانه، ابعادی معادل 0.2 متر تا 0.5 متر برای ستون‌های دیوار قاب در نظر گرفته می‌شود. این ابعاد برای ستون‌های بتن آرمه نیز در حدود 0.15 متر می‌باشد. ارتفاع پایه ستون فولادی؛ تمامی راهرو‌ها و راهرو‌های نگهدارنده نیز می‌بایست 0.2 متر بالاتر از تراز طبقه همکف طراحی شوند.

سقف‌ها و شیب سقف

برای سقف‌های آزبست سیمانی شیب معادل 30 الی 40 درصد و برای سقف‌های آهنی شیبی معادل 15 الی 20 درصد ضروری می‌باشد. این شیب در سقف‌های کاشی شده معادل 50 الی 60 درصد و درصورتی که یک سازه دارای سقفی با صفحات بتن آرمه باشد باید در حدود 5 الی 8 درصد شیب در نظر گرفت.

اگر نقشه ساخت کارخانه‌ نشان از وجود یک سقف‌ تک دهانه داشته باشد، باید در نظر داشت تا آب باران و نزولات آسمانی بدون سیستم زهکشی در سقف به صورت آزادانه و روان جریان یابد. اما از سوی دیگر اگر ارتفاع ستون‌ها بیش از 5.5 متر باشد، طراحی و ساخت یک سیستم آبراهه مجزا الزامی خواهد بود.

دیوارها

به طور کلی سه نوع دیوار متداول در کارخانجات صنعتی وجود دارد:

  • دیوار باربر
  • دیوار خود نگهدار
  • دیوار قاب

از نکات بسیار مهمی که در طراحی دیوارهای کارخانه باید مورد توجه طراحان قرار گیرد، طراحی پایه دیوار می‌باشد. پایه دیوار باید از یک سیستم ضد باران برخوردار باشد تا با استفاده از مصالحی چون: قیر، ایزوگام و غیره به صورت ضد آب اجرا گردد.

سایت پلان کارخانه

همانطور که ذکر شد، طراحی پلان کارخانه و طراحی سایت پلان صنعتی نیازمند تخصص و تبحر لازم بوده و باید از شرکت‌های معتبر و با سابقه در این حوزه مشاوره گرفت. اگر شما نیز در این زمینه نیازمند مشاوره‌های تخصصی هستید، می‌توانید با شرکت آرین مهدکاوش که متخصص در امور نقشه کشی و طراحی سایت پلان کارخانه می‌باشد تماس برقرار کنید. شما می توانید از آرین مهدکاوش به عنوان مجری تخصصی ساخت و اجرای کارخانه خود  کمک بگیرید. تیم ما علاوه بر انجام خدمات ساخت و اجرا، کلیه مصالح مورد نیاز جهت اجرای پروژه شما را با حذف واسطه ها و با تضمین کیفیت و قیمت به صورت مستقیم از کارخانه تامین می نماید.

جهت دریافت مشاوره تخصصی طراحی نقشه و سایت پلان کارخانه با ما تماس بگیرید.

02126424436

اهمیت طراحی سایت پلان کارخانه

یکی از موارد مهم و ضروری در تهیه نقشه معماری طراحی کارخانه، طراحی سایت پلان کارخانه می‌باشد که شامل مواردی به شرح زیر است:

  • دسترسی آسان به تمامی مواد اولیه و تمامی ملزومات کارخانه
  • دسترسی آسان به بازار مصرف
  • دسترسی آسان به منابع انرژی
  • موقعیت امن و تامین امنیت زمین در حالت کلی
  • دسترسی صحیح به راه‌های ارتباطی بیرونی و درونی با توجه به موقعیت قرارگیری کارخانه
  • پیش‌بیینی پتانسیل گسترش فضای کارخانه در درازمدت
  • جانمایی صحیح چاه‌های دفع فاضلاب کارخانه‌

نقشه ساخت کارخانه

همانطور که مطلع هستید برای طراحی نقشه ساخت کارخانه باید عملکرد مناسب آن واحد صنعتی مورد ارزیابی قرارگیرد. بنابراین در گام اول با توجه به محل احداث کارخانه، باید تمامی کاربری‌ها، چگونگی تقسیم‌بندی فضایی (فضای مثبت و منفی) و سیرکولاسیون فضاها با یکدیگر مورد ارزیابی قرار گیرد. سپس در گام دوم، فرآیند طراحی آغاز شود. لازم به توضیح است که کارخانه‌های کوچک و بزرگ بر اساس نوع عملکردی که دارند و میزان توانایی تولید کالاهایشان به چندگونه مختلف دسته بندی می‌شوند. طراحی هریک از آن‌ها و نوع چیدمان فضایی داخلی که نیاز دارند با یکدیگر متفاوت خواهد بود. بنابراین رعایت نکات زیر می‌بایست در دستور کار طراحان قرار گیرد:

  • در طراحی پلان کارخانه، حداکثر ارتفاعی که برای ساختمان اداری باید در نظر گرفت طبق ضوابط و آیین‌نامه‌ها معادل ۱۲ متر می‌باشد.
  • تمامی دیوارهای داخلی سالن تولید یک کارخانه باید از مصالح قابل شستشو ساخته شوند.
  • همه درب‌های سالن‌های خط تولید، سالن بسته بندی و انبارها باید از متریال قابل شستشو ساخته شوند و حتما رنگی روشن داشته باشند.
  • متریال یا مصالح استفاده شده در کف سالن (کف پوش‌ها) باید از مقاومت کافی برخوردار بوده و در برابر اشیاء نوک تیز، خوردگی و یا ساییدگی در امان باشد. همچنین باید مصالح انتخابی قابل شست‌وشو بوده و نفوذناپذیر باشد.

طراحی نقشه ساختمان ادارای کارخانه

برای طراحی نقشه ساختمان اداری کارخانه می‌بایست تمامی ریزفضاهای عمومی و خصوصی به صورت کامل استخراج گردد. فراموش نکنید که عمدتا فضاهای داخلی ساختمان اداری کارخانه یا به‌صورت تکی و یا به صورت گروهی طراحی خواهند شد. در طراحی این فضا، رعایت مواردی که در ادامه مطرح می‌شوند، الزامی می‌باشد:

نقشه ساخت کارخانه
  •  پیش ورودی و فضای لابی برای کنترل کلیه رفت و آمدها (ورود و خروج افراد و پرسنل)
  • فضای مناسب برای استراحت کارکنان اداری (به شکل سوئیت)
  •  اتاق ریاست به صورت آکوستیک با جانمایی درست، جهت تسلط مدیر یا مدیران به قسمت‌های مختلف موجود در نقشه ساختمان اداری کارخانه
  • سالن برگزاری جلسات، همایش، کنفرانس و غیره
  • فضاهای مختلف خدماتی (سرویس‌های بهداشتی؛ آبدارخانه، سالن غذاخوری)
  • بخش انبار درقسمت‌های مختلف ساختمان اداری کارخانه (بایگانی اطلاعات و محصولات)

در ادامه این مطالب به ضرورت طراحی نقشه انبار کارخانه به اختصار خواهیم پرداخت، پس با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید:

طراحی نقشه انبار کارخانه

ترسیم و طراحی نقشه انبار کارخانه از ضروری‌ترین قسمت‎‌های طراحی یک نقشه به حساب می‌آید. عمدتا طراحان مبتدی برای داشتن چنین فضاهایی، از فضاهای باقی مانده یا به اصطلاح فضاهای پرت استفاده می‌کنند. در صورتی که داشتن انبار بایگانی اطلاعات یا محصولات از مباحث مهم در طراحی پلان کارخانه به حساب می‌آید. بنابراین طراحی جانمایی کارخانه‌ها و به خصوص انبارها باید به نحوی باشند که نگهبانان مربوطه بتوانند به تمامی قسمت‌های انبارها دید کافی و مناسب داشته باشند. به خاطر داشته باشید که بسته به نوع کارخانه باید انبارهای عمومی، انبارهای خدماتی و همچنین انبارهای قرنطینه با رعایت استانداردهای مربوطه از ابتدا در طراحی نقشه انبار کارخانه در نظر گرفته شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *